Tag Archives: dermatit

Är Kokosfett Nyttigt?

 

Ja, att kokosfett är nyttigt för oss att använda både invärtes och utvärtes på kroppen, råder det ingen tvivel om idag.




Det är ett mångsidigt fett som lämpar sig utmärkt till matlagning, eftersom den tål upphettning mer än andra fetter. Den är neutral i smaken, och om man vill ha den väldoftande karaktäristiska kokosdoften, ska man välja extra virgin kokosfett, som är mindre processad och passar i smoothies, efterrätter och som hudlotion. Man ska komma ihåg att det kokosfett man köper i mataffären är raffinerad, blekt och inte speciellt hälsosam. Det man vill ha är det nyttiga kokosfettet, som man hittar i hälsokostaffären eller på hälsokosthyllan i mataffären. De fetterna är inte härdade och innehåller inga transfetter.

Kokosfett kan man ha till så mycket

• Utmärkt till matlagning och bakning
• Verkar inflammationshämmande
• Bra för hjärtat
• Balanserar kolesterolet
• Förbättrar sköldkörtelfunktionen
• Stödjer viktminskning
• Ökar energin och uthålligheten
• Förbättrar matsmältningen
• Stöder immunförsvaret
Antibakteriell, antimikrobiell, antiviral
• Förebygger gingivit och tandlossning
Hudåkommor (mjäll, dermatit, psoriasis, eksem, svampinfektioner, brännskador)
Hudvård
Hårvård

Det nyttiga kokosfettet

Kokosfett användes mycket före 1950-talet, då det ansågs nyttigt och en självklar hushållsprodukt. Tack vare sin höga halt av mättat fett, ansågs öka risken för hjärtsjukdomar, och fick på så sätt oförtjänt dåligt rykte. Numera vet man att vet man att det inte är sant. Kokosfett innehåller nämligen medellånga fettsyror, som har många speciellt bra egenskaper för hjärtat och sköldkörteln.

Kokosfett har också använts framgångsrikt mot tandlossning, vilket är en annan bidragande orsak till hjärtsjukdom. Bortsett från att vara en anti-inflammatorisk, så är denna olja också antibakteriell, antimikrobiell och antiviral. Dessa egenskaper förklarar varför kokosfett är bra mot de bakterier som orsakar tandköttsproblem.
Tack vare kaprylsyra, ett medellång fettsyra som fettet innehåller, har det visat sig vara till nytta vid behandling av candida och andra svamp-relaterade sjukdomar. Du ser sällan kvinnor med candida-infektioner i kulturer som äter en kokos-baserad kost.
Kokosfett är inte bara nyttigt att inta, det är också en utmärkt hudvård. Man kan använda fettet som ansiktskräm, bodylotion, till sminkborttagning, hårbehandling och behandling av en rad hudinfektioner och hudproblem. Brännskador och irriterad hud lugnas snabbt av kokosfett.
Matlagning och bakning med kokosfett ger en delikat smak och är en utmärkt ersättning för margarin, oljor och smör. Fördelen är att den tål upphettning så väl, bättre än all annan olja. Vill man ha en neutral smak och inte den distinkta kokossmaken, kan man använda det vanliga kokosfettet. Fettet är fast i rumstemperatur och smälter i ca 35 grader.

Kokosfett som detox

Kokosfett har en kraftigt utrensande effekt och fungerar utmärkt som detox. Man kan sätta det i te eller varmt vatten och dricka det ljummet. Man börjar med en tesked om dagen och ökar successivt till tre matskedar, eftersom det påverkar levern under njurarna. I början kan man uppleva de klassiska reningssymptomen när slagprodukterna lämnar kroppen, som yrsel, trötthet, dålig hud. Man ska då minska dosen en aniing, och öka på långsammare.
Man kan också lägga kokosfettet i den dagliga matlagningen. I potatismos, quinoa, eller som smör på brödet.

Perfekt hudvård med kokosfett

Kokosfett, nyttigt mot eksem

Om man lider av eksem, är kokosfett överlägset alla huskurer. Det finns till och med många som fått god lindring för sin psoriasis med kokosfett. Man behöver inte heller vara rädd för biverkningar när det gäller.

Kokosfett återställer skadad hud

Genom att tränga in i hudcellernas struktur, hjälper kokosfettet huden att reparera dess bindväv. Det förebygger även leverfläckar, ett stort plus för att motverka kroppens åldrande.

Förhindrar svamp-och bakterieinfektioner

Egenskaperna i fettet, bland annat kaprylsyran, förhindrar svamp- och bakterieinfektioner på huden.

Återställer det skyddande lagret av huden

Sol, bad, luftföroreningar torkar ut huden. Kokosfett hjälper till att återställa det skyddande skiktet och bevarar fukten i huden.
Massera in kokosfettet i huden, i ansiktet går det bra att ha sminket kvar, eftersom det också fungerar bra som sminkborttagningsmedel. Kokosfett är nyttigt för både hud och inre organ!

Klicka här för att komma tillbaka till början




Kokosfett – Dess Historia

 

Kokosfett används numera över hela världen, men den började som ett universalmedel och livsmedel i öarna i stilla havet. Det finns mycket dokumenterat om kokosfett och dess hälsoegenskaper, samt om dess användning.




Dokumenterat om kokosfettets historia:

Papua Nya Guinea
Infödda i Papa Nya Guinea har använt kokosfett i århundraden. Användningsområdena har varit hudkräm, hårvårdsprodukter, till matlagning. Till invärtes och utvärtes infektioner, med mera.
Indien
Kokosfett är en viktig del av ayurvedisk medicin, en alternativ medicinsk praxis som sägs vara 5000 år gammal. Kokosfettet används i stor utsträckning inom ayurvedan, i många olika sammanhang.

Kokosfettet har en historia

Panama
Invånare i denna region sägs dricka ett litet glas kokosfett om dagen för att skydda sig från sjukdom. Att använda kokosfett anses påskynda återhämtandet av olika åkommor.

Jamaica
Kokosfett används som en hälso-tonic och anses vara bra för hjärtat. Det är vanligtvis det första läkemedlet som ges oavsett vilken typ av sjukdom det än gäller.

Nigeria, Somalia, Etiopien,
En olja som är mycket likt kokosfett (palmkärnolja) är den mest populära i traditionell användning. Oljan kan ge lindring och bot från nästan alla typer av sjukdomar, anser man.

Samoa
På samoa används kokosfett flitigt som botemedel mot sjukdomar och utvärtes skador. Mödrar smörjer också in sina barn med kokosfett, för att hålla dem fria från infektioner och blemmor. Tandsprickning hos barn lindras också med att försiktigt massera in kokosfett på tandköttet.

Thailand
Kokosfett är den viktigaste oljan, som används bland annat i matlagning. Kokosmjölk och kokosgrädde är också en viktig del i kosten. fettet används också ofta som kosmetika och medicin.

Central-och Sydamerika
I kustnära områden i denna region, används kokosfett som både mat och medicin.

Filippinerna
Genom att sätta kokosfett i håret hålls det glänsande tjockt och svart, även högt upp i åldrarna. Anses påskynda läkningen av brännskador, skärsår, blåmärken. Masseras även in i värkande leder och muskler.

Indonesien
Här används kokosfett för att hålla håret och huden frisk och stark. Änvänds också i matlagning.

Kokosfett hos oss i väst

Kokosfettet har orättvist blivit ansedd som ett dåligt fett på grunda av att det är mättat. Faktum är att det är den typ av mättat fett som är meddellångt och med andra ord sänker kolesterolet, inte höjer det. Kokosfett har använts i ayurvedisk och indisk folklore-medicin i tusentals år, för att skydda från många sjukdomar. Så att det ses som ohälsosamt är synd och en grav missuppfattning. Men man ska vara noga med att köpa ett bra fett från hälsokostaffären, inte det processade i vanliga matvarubutiker.

Modern medicinsk vetenskap har upptäckt att kokosfett faktiskt kan skydda mot hjärtsjukdomar, diabetes, lever-och njursjukdomar, benskörhet, karies och hudinfektioner.
Det lindrar även symtom i samband med sjukdomar som pankreatit, cystisk fibros, kronisk inflammation, prostataförstoring, Crohns sjukdom, ulcerös kolit, magsår, förstoppning, psoriasis, eksem och dermatit.

Kokosfett fortsätter att förvåna läkare genom sin förmåga att döda virus som influensa, herpes, mässling; bakterier i lunginflammation och urinvägsinfektion; svampar och jäst som candida och ringorm.

Kokosfett Och Viktminskning

Är du orolig att du ska gå upp i vikt av kokosfett? Det ska du inte vara! Kokosfett är tvärtom ett effektivt sätt att gå ner i vikt på, eftersom den ökar ämnesomsättningen. Och ju bättre ämnesomsättning, deso fler kalorier gör man av med. Kokosfett förvandlar också fett till energi, vilket är en anna orsak att äta den för att hålla vikten.

Återhämtning av sjukdomar

Att ha en aktiv ämnesomsättning gör också att dina skador läker och reparerar sig snabbare, och minskar risken för inflammation.
Det är bra att använda den som hudkräm, då den reparerar och håller huden smidig och infektionsfri. Man kan minska åkommor som psoriasis, hemorrojder, vårtor och fotsvamp. Den är också en helande salva mot skavsår och solbränna.
Kokosfettet är rikt på antioxidanter och bra både invärtes och utvärtes. Det hindrar fria radikaler att angripa huden och kroppens celler. Som bekämpningsmedel mot kemikaler och föroreningar, är kokosfettet ett utmärkt sätt att hålla huden vacker och elastisk. Den gör mer än vad en enkel hudkräm kan göra. Medan andra krämer tillfälligt återfuktar din torra hud ytligt, tränger kokosolja ner i lagren under huden, för att förhindra bildning av fria radikaler, ta bort döda hudlager och stimulera tillväxt av ny, friskare vävnad.

Kokosfett och hårvård

Applicera kokosfett för att hålla håret friskt och vackert. Det är ett naturligt sätt att kontrollera mjäll och fungerar som en inpackning för håret. Använd den regelbundet, så kommer du garanterat att se resultat.

Klicka här för att komma tillbaka till början